Sidor

måndag 23 januari 2012

Hej då Lotta. Hej Nigella!


Tanken var att vi skulle laga mat ur Lotta Lundgrens kokbok Om jag var din hemmafru i Kokboksklubben i januari/februari. Ju. Men det har varit stiltje här i bloggen. Inget nada null har hänt.

Detta visade sig ha en helt naturlig förklaring (och berodde alltså inte bara på att vår jetmotor Karin är bortrest) – varken jag eller Elisabeth blev sugna på ett enda recept i boken när vi bläddrade i den. Är det inte märkligt?

Vi älskar ju Lotta. Äl-skar! Vi älskade henne i Landet Brunsås och vi älskade hennes blogg. Och kokboken är snygg. Ursnygg. Men när två matnördar inte lockas av något i en ny kokbok är det ju något som inte stämmer.

Därför har Kokbokklubben fattat ett beslut. Vi lämnar i Lotta och sätter vårt hopp till en annan darling: Nigella. Under januari/februari ska vi alltså laga mat ur Nigellas kök: recept ur hemmets hjärta. Hoppas hoppas hoppas att den känns bra. Beställningen ligger i alla fall inne på Adlibris.

Förresten. Är det någon som har lagat något ur Lottas kokbok? Kan ni inte kommentera i så fall! Vilka recept bör vi testa?

söndag 22 januari 2012

Karin vi saknar dig!

Näe, här händer det inte mycket. Vad det beror på? Ja, min gissning – en ganska så kvalificerad sådan – är att Karin är på semester. Och är Karin på semester, ja, då händer det inte så mycket alls i den här bloggen verkar det som.

Vad säger du Elisabeth? Ska vi ta och skärpa oss lite? Om du är på, är jag på.

Kram Erika

tisdag 10 januari 2012

Betyg: Junk Food - på riktigt av Liselotte Forslin

Då var det så dags för Kokboksklubbens andra träff. Det var nästan två månader sen sist och en recension av Liselotte Forslins "Junk Food - på riktigt" stod på agendan.

Vi hade bestämt oss för att laga cheeseburgare, och Erika hade beställt finkött från sin slaktare och vi hade hemgjorda bröd, ketchup och hamburgerdressing.
Vi bestämde oss för att vi inte stå och fritera utan Karin köpte med sig lantchips som passade finfint till.

Måste säga att det nog är den godaste hamburgaren jag ätit... ojojoj.
Köttet alltså... Det lönar sig verkligen att köpa riktigt bra kött.


Vad tyckte vi om Junk Food då?
För det första kan man säga att vi har lagat väldigt många fler recept från denna bok jämfört med den förra.

Så här blev det:
Erika lagade 6 recept (plus 3 tillbehör)
Elisabeth 7 recept (plus 3 tillbehör)
Karin 14 (wow!) recept (plus 3 tillbehör)
Vi landade på totalt 27 recept. Bra jobbat av oss - och väldigt bra jämfört med att de flesta lagar tre recept av de kokböcker de köper.

Det har nog inte undgått någon att Erika inte varit bokens största fan, och att Karin tagit åt sig boken helhjärtat :)

Vad tyckte vi?

Plus:
  • Bra idé att ta "dålig mat" och visa hur man gör den "bra".
  • Recepten vi har testat har varit väldigt goda.
  • Inga konstiga ingredienser utan allt är ganska lättlagat.
  • Maten är bra bjudlunch mat, men kanske inte något du bjuder på till middag.
  • Fina bilder och bra uppställda recept.

Minus:
  • Många recept tar lång tid (ska göras dagen innan och liknande).
  • Vissa recept känns malplacerade.
  • Vissa delar hade kunnat strykas till fördel för andra.
  • Pizza/bröd-kapitlet känns sådär.
  • Vi saknade bättre efterrätter (ingen av oss lagade en enda efterrätt).
  • Är räkcocktail verkligen skräpmat?
Det fanns flera recept som vi säkert kommer laga igen. Jag (Elisabeth) älskade till exempel Beef Tacos.

Betyget:
Karin - 4
Erika - 2
Elisabeth - 3

(Ganska intressant att vi gav exakt samma betyg för förra boken...)

Nu ser vi fram emot nästa bok. Då blir det Om jag var din hemmafru - av Lotta Lundgren.
Hörs mer när den anlänt på Posten!

söndag 8 januari 2012

Ketchup och hamburgerdressing


Jag hinner också med ett sista inlägg innan utvärderingen – som sker imorgon! Vi ska äta Cheeseburgare med bbq-sås och bacon och eftersom jag jobbar imorgon rörde jag ihop hamburgerdressingen och kokade ketchupen redan ikväll och jisses vilka såser! Ketchupen (som man kokar i 45 minuter) blev aningens för salt bara. Det beror på att jag halverade mängden på alla andra ingredienser utom just saltet. Dumt.

Annars är köttet beställt hos slaktaren och Karin har bakat bröden kan jag tro.

Och imorgon ses vi. Hurra för oss!

/Erika

torsdag 5 januari 2012

Falafel i pitabröd

Hann med en sista rätt från Junk food: på riktigt innan det är dags för nästa utvärderingsmöte, nämligen falafel med hembakade pitabröd. Till det tomatsallad och sen valde vi röd och vit kebabsås från lammfärskebabreceptet istället för tahiniyoghurt. Det här var (inte heller) någon enkel och snabblagad rätt. Kikärterna ska blötläggas i 10 timmar först, pitabröden ska jäsa en timme, man ska göra tomatsås, vispa ihop en majonnäs till den vita såsen etc. Men, återigen, det var så värt det. Faktum är att det här var en riktigt god falafel, förmodligen inte den allra godaste jag någonsin ätit, men bland de kanske tre bästa. Eller fem. Pitabröden - också jättegoda. Ingen likhet alls med de där torra, tråkiga man kan köpa färdiga för bake off på coop.


Det här var alltså det sista jag lagade från Junk food-boken innan vi träffas och utvärderar den, men garanterat inte sista gången jag använder kokboken i framtiden. Har flera recept kvar jag vill testa, men också flera av dem jag redan har testat som jag vill laga igen.

/Karin

onsdag 4 januari 2012

Cobb salad


Här om dagen tog jag och gjorde en Cobb salad till lunch och ta mej tusan vilken sallad! Så himla snyggt att servera den på det här viset istället för att bara blanda ihop allt i en skål också. Och till det en dressing som innehöll både Worcestersås och fransk senap och man fattar ju att när en dressing innehåller just dom där två ingredienserna så blir det bra. Mycket bra!

Salladerna och mackorna är alltså mina grejer i Junkfood-boken. Så ... hälsosamt på något vis.

/Erika

tisdag 3 januari 2012

Laxburgare med mangosalsa

Man förstår ju att den förr eller senare måste få ett slut, den här, ja, euforin vi har känt inför Junk food på riktigt. Och det kom med laxburgaren. Jag tänkte först kalla den för ett bottennapp, men det vore ju inte riktigt rättvisande, för så illa var den inte alls, den var bara tråkig. Menlös rentav. Och jämfört med resten av recepten vi testat är det ju ganska dåligt, med tanke på hur förtjusta vi har varit i allt annat.


Framför allt var det nog själva burgarna som inte nådde upp till några höjder, för de smakade ärligt talat nästan ingenting. De var kryddade med senapsfrö, vilket kändes lite nytt för mig och alltså hade potential att kunna ge en lite annorlunda smak, men icke. Mangosalsan däremot var god, men det hjälpte ändå inte riktigt. Inte heller de stora mängder lime jag pressade över för att försöka pigga upp dem. Och inte majonnäsen heller. (Har nog f ö aldrig gjort så mycket hemgjord majonnäs som under tiden vi har testat den här boken. Det är ju så enkelt när man får kläm på det. Och gott). Nä, laxburgarna kommer vi inte att göra några fler gånger. Även om de blev rätt snygga.

/Karin

Beef tacos

Även jag har testat att göra Beef Tacos men är inte alls lika begeistrad som ni Karin och Elisabeth. Jag gjorde beefen, pico de gallon och bröden med min man och syster för några veckor sedan men har varit för sur för att orka skriva om det förrän nu.

För fifan vad vi misslyckades! Totally. Ulf stekte sönder köttet. Mina bröd blev helt mjöliga och verkligen inte goda. Och pico de gallon ... pft.

Till saken hör att min syster är GRYM på mexikansk mat. Hon lagar ofta rice and beans med just pico de gallo som hon bjuder oss på och då är det alltid sagolikt.

Nu är det lite svårt att avgöra om vi hade en dålig dag eller om det helt enkelt inte var ett strålande recept? Jag antar att ni, Karin och Elisabeth, skulle säga att det var vi som hade en dålig dag? Jag är benägen att hålla med framför allt med köttet och brödet. Men picon my ladies ... ni ska få ett GRYMT recept när vi ses för utvärdering!

Plus: tog ju för eeeeevigt att göra. Tråkigt.

/Erika