Sidor

torsdag 17 maj 2012

Kyckling saltimbocca

Idag har jag invigt Jamie grillar. Valde en enkel rätt att börja med, kyckling saltimbocca, d v s bacon-lindad utbankad kycklingfilé med färsk salvia. Vi serverade den med grillade cocktailtomater, grillad aubergine och färsk citron (och potatiskroketter, för barnens skull).

 
 


 Jag gillade den här rätten av flera anledningar: jag fick användning för min lilla behändiga köttklubba som jag köpte på Muji i Tokyo, det ingick bacon i rätten och den var superenkel att laga. Och så var den dessutom god. Det enda jag saknade var lite mer tips på tillbehör. Men bra start för Jamie tycker jag!


/Karin

tisdag 15 maj 2012

Jamie grillar!

Idag kom den, Jamie grillar. (Om man ska vara petig verkar det nästan som att den faktiskt heter Jamie magazine grillar). Och ja, jag vill laga allt i den. Eftersom jag köper tidningen ibland känner jag igen några recept, ett har jag t o m lagat tidigare men det är inte någon nackdel direkt. Dessutom är recepten i kokboken på svenska, i tidningen är ju allt på engelska och just när det gäller matlagning kan det ställa till en del problem tycker jag.


Hur som helst, hör bara hur gott det låter:

Water melon glory
Fruktträdgårdsmojito
Hummerburgare (den har jag lagat tidigare och den smakade lika gott som den lät)
BBQ-sardiner med gazpacho-shots
Den slutgiltiga fläskmackan
Superkladdiga revbensspjäll
Makalös masalarub till fisk
Asiatisk vattenmelonsallad
Fryst chili- och mangoyoghurt
osv



Å-å-åh!

/Karin

Betyg: Grönt - välja, hantera, tillaga

Det har nog inte undgått någon att ingen av oss riktigt föll för boken Grönt. Det verkade så bra på pappret, vi var alla tre sugna på att laga vegetariskt. Ja, man kan säga att vi var helt redo att falla för den nya boken. Och så blev vi så besvikna. Så besvikna att vi övergav boken i förtid. Men en utvärdering ska den ju få. Av olika omständigheter har vi inte kunnat ses för att utvärdera den, men det ska inte hindra oss.

Karin lagade ett recept. Erika lagade två, och Elisabeth lagade faktiskt noll.

PLUS

  • Ändå ganska bra med uppslagsdel med bra bilder och information om olika grönsaker.  

MINUS

  • Tråkiga bilder. Man blir inte ett dugg lockad att laga rätterna. Faktiskt får jag lite samma känsla som när jag tittar på bilderna i min gamla hemkunskapsbok (tryckt på sent 70-tal, men använd under mitten/slutet av 80-talet). 
  • Flera av recepten är inte ett dugg vegetariska. Det känns inte ens som att grönsakerna spelar huvudrollen i många av recepten. 
  •  Det saknas en röd tråd. En röd tråd som gärna hade fått vara tja varför inte VEGETARISK? I Grönt varvas varvas recept på saltimbocca och Texas chiligryta med tom ka gai med kyckling och ekologiska tigerräkor och Wallenbergare.
  • Uppslagsverksinformationen är lite väl basal ibland. För vem har inte koll på att att vinter inte är säsong för tomater eller att sparris finns på våren? 

Betyg
Karin gav betyget 2. (Utan själva uppslagsdelen hade det nog blivit en 1:a).
Erika gav betyget 1.
Elisabeth gav betyget 0.

Bästa och sämsta rätt känns lite överflödigt att utse.

/Karin

måndag 14 maj 2012

I väntan på inspiration

I desperat behov av ny inspiration har Kokboksklubben beslutat sig för att välja en ny kokbok och överge den nuvarande, Grönt: välja, hantera, tillaga. Utvärdering av den kommer, men den här gången ville vi inte vänta tills vi hittar ett tillfälle att ses med att beställa nästa bok. Den här gången föll valet på Jamie grillar, vilken inte är utgiven av Jamie Oliver som man skulle kunna tro utan Jamie magazine (f ö en  mycket trevlig mattidning) vilket är nästan, men inte exakt samma sak.

Medan vi väntar på den har jag plockat fram en av mina gamla favoriter, Junkfood på riktigt, och bakat egna korvbröd ur den. Det blir sån himla skillnad med egna korvbröd, så det är helt klart värt jobbet. Degen är egentligen ganska enkel att få till: 75 g jäst, 50 g smält smör, 6 dl mjölk, 1 tsk salt och 15 dl vetemjöl. Jag har fortfarande ingen assistent (mer än maken) så jag knådade för hand i 10 minuter (enligt receptet skulle det vara 15 minuter men det gick bara inte). Tio väldigt långa minuter, men jag ville inte slarva bort resultatet och jag tror att det var värt det. Degen ska först jästa 30 minuter och sen formar man korvbröden (vilket tog en himla tid faktiskt) och sen ska de jäsa 30 minuter till innan man penslar dem (jag tog mjölk istället för ägg, det brukar jag göra när jag bakar hamburgerbröd, gillar det bättre) och gräddar dem i 250 grader ca 10 minuter.


Och som sagt, så gott det blir. Vi åt dem med chorizos och merguez (från argentinaren i Hötorgshallen), surkål, ajvar, rostad lök och ja, senap och ketchup. Skulle haft hackad färsk lök till också, men det glömde vi bort. Bra söndagslunch!

/Karin

fredag 4 maj 2012

Sumac!

Kommer ni ihåg Junk food på riktigt som vi testade för tre böcker sen? Den innehåll inte särskilt många ingredienser som var svåra att få tag på, men i receptet på lammfärskebab ingick det en krydda som heter sumac som inte direkt ingår i standardsortimentet på Coop.


Men härom helgen när jag var i Istanbul hittade jag den (och annat smått och gott som hel koriander, stjärnanis, kanelstänger, äpplete, kardemummakapslar och ett par kilo nötter och torkad frukt) när jag gick loss inne på kryddbasaren, Enligt kryddkillen är den god på sallad, i yoghurt och annat, men först ska jag testa att göra den där lammfärskebaben igen.

(Sumac är den rödaktiga kryddan i översta påsen).

/Karin