Sidor

torsdag 28 juni 2012

Mexikanska majskolvar

Alltså den här himla skitsommaren dödar en ju. Dödar alla möjligheter till att grilla i alla fall. Det här skulle bli grillsommaren Alban tack vare Jamies kokbok men ... nja. Jahopp. Ungefär så skulle jag sammanfatta juni.

Igår till exempel. Vi skulle grilla men det slutade som vanligt med att stekpannorna åkte fram. Och det funkar oftast minst lika bra. Men ska jag vara helt ärligt tror jag att de här Mexikanska majskolvarna skulle ha fått en extra skjuts av att ha få legat på grillen.

Nu blev dom asagoda i alla fall. Och dom är urenkla att göra. Man bara grillar (eller, ja, steker) majskolvarna, smetar in dom med smör, strör över lite finhackad röd chili och riven pecorino. Sen serverar man dom med limeklyftor och ay caramba! vilket festligt tillbehör!

Ännu en Jamie-triumf alltså.

/Erika

onsdag 13 juni 2012

Avokado-, mango- och majssallad


Det är ju onekligen rätt roligt det här att vi i klubben går igång på samma recept hela tiden. Frågan jag kontemplerar över är om det är vi tre som har väldigt lika taste-buds eller om det helt enkelt är så att i det i kokböcker finns "hittar". Ja, jag jämför med en skiva här. Men det är väl inte en omöjlig tanke?

Okej. Slut med vardagsfilosoferandet här. Den andra rätten vi lagade hemma i våningen i Vasastan var Jamies avocado-, mango- och majssallad. Och den var ljuvlig även den. Majsen ska egentligen grillas till den här rätten men eftersom vädret varit som det varit stekte Ulf majskolvarna innan de slaktades till salladen. Det funkade så klart utmärkt även det. Tyvärr fick vi inte tag på färsk mango utan använde fryst men det skulle jag faktiskt inte rekommendera. Det blev inte så fräscht helt enkelt.

Annars är det här en sallad med fina smaker. Härlig syra från lime och en friskhet från färsk vårlök. Ett mycket tacksamt tillbehör helt enkelt. Min man valde att steka en bit kyckling till som han gjorde en örtrub till. Inspirationen till den kom också från Jamie Grillar: ett recept på kycklingvingar som han modifierade lite: timjan, vitlök, citronskal och citronsaft samt chiliflakes (vi hade inte flädersaft som också ingick i originalrecepet).


Allrigt. Det tar inte slut där. När min mamma var här i helgen och lagade middag åt kuvösen (mig) och kuvösskötaren (min man) valde hon ut precis samma recept från Jamies kokbok. Anar jag en storsäljande singel här? Jojo, jag säger ju det: Recept-hittar!

Den här gången grillades majskolvarna och om det blev bättre än de stekta vet jag inte. Men det blev snyggare. Mamma använde dessutom färsk mango och oooh yes vad det blev bra! Jag älskar nog mango tror jag. Den färska vårlöken var slut på affären så vi fick använda schalottenlök istället och det funkade utmärkt det med.

Salladen serverade hon tillsammans med grillat kött och quorn, en pico de gallo (som min lillasyster gjorde efter eget huvud) och klyftpotatis. Allt var så gott att vi dog lite. Och den här salladen = så väldigt väldigt god!

tisdag 12 juni 2012

Grillad fänkål

Idag har jag gjort ännu ett tillbehör från Jamie grillar: grillad fänkål. Fänkål är en lite knepig råvara tycker jag, men om man tillagar den rätt och/eller hittar fina kombinationer är det en av mina favoritgrönsaker. I det här receptet koker man först fänkålen i fem minuter för att sen grilla den och jag kommer definitivt att fortsätta med att förkoka den, för det resultatet blev mycket bättre än att t ex tillaga den länge i ugn. En smak som som passar väldigt bra med fänkål är citron, och här serverar man fänkålen med en vinägrett på chili, vitlök, olivolja, citronskal och -saft, plus färskriven parmesan, så det var goda förutsättningar.


Och åh så gott det blev! Jag åt det till varmrökt lax, rött ris och citronaioli, möjligen inte en perfekt matchning, men det funkade åtminstone. Det här är ytterligare ett tillbehör som jag kommer att göra fler gånger, tummen upp helt klart. Jag grillade fänkålen i ugnen (återigen p g a vädret) och jag kan tänka mig att det blir ännu godare om man grillar det över kol. Och tyvärr läste jag lite slarvigt och jag missade att ta bort vipporna innan jag kokade fänkålen, nästa gången när jag har sparat dem och kan garnera med dem blir det lite snyggare. :)

/Karin

Asiatisk vattenmelonsallad

Av någon anledning har det här inlägget blivit liggande som utkast ett bra tag. Sedan jag skrev nedanstående har Erika även skrivit ett inlägg om det i den här bloggen, det kan man läsa här

Jag blev inspirerad av Erika och kopierade hela hennes middag igår: asiatisk vattenmelonsallad från Jamie grillar, serverad med fläskkarré (som jag snabbmarinerade i soja, olja och ingefära och sen stekte, kändes inte som grillväder igår). Som vi har konstaterat flera gånger tidigare har vi nog rätt lika smak, för jag blev också väldigt förtjust i smaken på den här salladen. Den innehåller inte så himla många ingredienser egentligen, men smakerna passar så fint ihop. Gillar verkligen kombinationen av den friska vattenmelonen och den lite skarpare rädisan. Förutom dessa ingår: soja, sesamolja, vitlök, ingefära, pressad lime, sesamfrön och färsk mynta. Om du är intresserad av det exakta receptet hittar du det hos Erika.


Jag gjorde några mindre justeringar av receptet: minskade på mängden sesamolja eftersom jag tycker den smaken lätt blir för dominerande och ersatte med rapsolja, samt ersatte de rostade sesamfröna med min älskade furikakeblandning. F ö en genialisk produkt som jag använder flitigt.

/Karin

måndag 11 juni 2012

Asiatisk vattenmelonsallad

Till att börja med: jag ber verkligen om ursäkt för uruselt bloggande. Men ni förstår jag är en kuvös nu. Jag väntar tvillingar och orkar nada och ingenting. På riktigt så ligger jag bara. Rakt upp och ner. Det är min man som lagar all mat och fixar med allt annat.

När det gäller Kokboksklubben så gör det ju inte något alls vem som lagar rätterna - eller hur? Däremot spelar det ju roll om man rapportera om dom eller inte. Och jag ska försöka lägga upp några inlägg för vi har faktiskt lagat ganska många recept ur sommarens kokbok Jamie Grillar.

För. Där den förra kokboken Grönt bla bla bla osv INTE var köp-värdig är den här kokboken en must have skulle jag säga. SÅ fin. Alltså så sjuuukt fin. Varenda bild i kokboken skickar ner en i den djupaste sjö av snålvatten och drägel.

Det första receptet vi gjorde hemma hos mig var en asiatisk vattenmelonsallad. Vi åt den till stekt karré men jag kan tänka mig att den passar till grillat, till lax, till quorn, till kyckling ... till tamejtusan allt.

Den läskade salladen får sälta från soja och syra från lime. Den asiatiska touchen kommer från sesamolja och -frön samt ett piggt sting från färsk riven ingefära.

Det här receptet är en keeper och ett välkommet komplement till de klassiska grilltillbehören. För mig/oss kommer det här garanterat bli en sommarklassiker. Mums!

Vill du testa att göra receptet kan du hitta receptet i min andra blogg där jag fulskrivit in det hehe.

/Erika

söndag 3 juni 2012

Jamie grillar - kladdiga revben och avokado-, mango-, och majssallad

Som huvudrätt på vår kväll dedikerad till Jamie Grillar beslöt vi oss för att bjuda på Jamies "Superkladdiga Revbensspjäll" med en avokado-, mango- och majssallad (som påminner väldigt mycket om ett Leila-receot).

Revben är en rätt som jag lagat flera gånger, och då har faktiskt Leilas recept (fast med lite extra tabasco) varit det som funkat allra bäst. Det receptet rekommenderar jag verkligen.

Jamies revben skulle inte kokas i förväg utan istället ligga i ugnen i 90 minuter för att sedan grillas.
I marinaden/glazen är det ketchup, äppelcidervinäger, farinsocker, paprikapulver och en krydda som omnämns som "fem kryddor"
Jag hade iallafall inte denna krydda hemma, men googlade och kom fram till att den innehöll ingefära, kanel, fänkål, kryddnejlika och sichuanpeppar. Alla dessa hade jag hemma så jag blandade lite.
Dock tyckte jag att paprikasmaken tog alldeles överhanden. Den blev alldeles för övermäktig, och jag kommer inte laga detta receptet igen. Tyvärr.

Dock var det väldigt gott att ha lime att pressa på sidan, och ett mindre berg av koriander, som egentligen skulle vara spritt ovanpå, på sidan för den som ville ha. (en av våra gäster klarar inte av koriandersmaken).

Till revbenen serverade vi en sallad på avokado, majs och mango som påminner väldigt mycket om detta receptet.

Väldigt god sallad som verkligen passar bra som variation i sommar till all grillad mat.

Smaklig spis!




Jamie grillar - Miss Harris citronmousse

Ja vi gick ju som sagt all in på Jamie grillar här en kväll i maj. Rätt val kan jag säga :)

Vi avslutade kvällen med en citronmousse som var väldigt god. Lagom citronig, gräddig och söt.
Men liite för mäktig. Jag hade helt enkelt gjort för stora portioner.
Receptet var för 6 portioner och jag gjorde 6 glas, men det var för mäktigt.

Så - om du testar Jamies citronmousse, gör mindre sats.





Jamie grillar - Crostini med bondbönor och getost

Under en och samma kväll lyckades vi laga totalt 6 recept från samma kokbok. Det måste vara nåt slags rekord :)

Bäst under hela kvällen var iallafall förrätten - Crostini med bondbönor och getost. Oj så gott!

Kortfattat så är det rostat bröd med getost som man gör bredbart med hjälp av citronsaft(!) och stekt parmaskink som blandats med bondbönor (jag tog edamamebönor).
Sen la man allt fint på ett fat och strödde över finhackad chili och dragonblad.

Hurra för Jamie säger jag bara! Detta receptet måste ni prova.

Kändes också väldigt schysst och somrigt att allt på ett stort fat bara med ett gäng servetter så att alla kunde ta för sig. Enkel servering som ser väldigt gott ut. Sånt gillar vi.

För denna rätten hittar jag inte ett enda minus. Faktiskt.



Jamie grillar - drinkarna

Ja jag har tyvärr varit lite frånvarande från Kokboksklubben ett tag. Detta på grund av samma sak som min kära klubbkollega Erika, en bulle i ugnen som gjort mig avig mot mat i allmänhet.

Men! När Jamie Grillar gjorde sin ankomst i brevlådan var det som att allt illamående försvann spårlöst, det här var mat i min smak. Hurra!

Så vad gjorde jag - planerade en hel kväll med boken som meny såklart.

Vi började med drinkarna. Då min man är en drinknörd som mest gillar klassiska cocktails så behövde både han och jag få lite inspiration på goda alkoholfria drinkar, och det har ju den här kokboken gott om.

Jag fick smaka på den fantastiskt Virgin Apple Mojito som innehåller mynta, sockerlag, limesaft, nypressad äppeljuice och ginger ale. Oj så gott! Säg till om ni vill ha receptet för det här är verkligen den perfekta "smutta-på-under-matlagning-drinken" eller "nej-jag-dricker-inte-bara-läsk-för-att-jag-är-gravid-drinken".

Min man och våra gäster provade på en vattenmelondrink med rom, som tyvärr fick betyget -
"som gazpacho". Dvs inte så bra i drinksammanhang. Men tummen upp för äpple-mojito alltså!

Jag lovar testa fler drinkar, för det finns massor som ser goda ut, återkommer!