Sidor

torsdag 29 augusti 2013

Bibimbap

På semestern passade jag också på att laga Bibimbap. Det var bra att göra det under sommarledigheten, för om man verkligen vill göra det ordentligt är det en del pyssel. Inget moment som i sig tar särskilt lång tid, men om man vill göra alla smårätter som tillbehör tar det sammantaget rätt lång tid. Och det vill man ju. 


Bibimbap är väl den koreanska rätt som är mest känd i Sverige gissar jag, och den består alltså av marinerat nötkött, ris, olika grönsakstillbehör, stekt ägg och serveras med gochujang, den där röda chilisåsen som dyker upp i många recept. Precis som när jag gjorde bulgogitacos fick jag inte till några lövtunna skivor, men jag tycker inte det gör så mycket, smaken finns där ändå. 


Jag gjorde alltså tre olika namul (smårätter): marinerad spenat, marinerade böngroddar och chilipicklad gurka. (Kolla gärna vår instagram för att se hur det såg ut). Egentligen ska det vara koreanskt eller japanskt (vitt) ris till, men jag testade med rött ris istället (resten av familjen åt vitt ris) och det kan jag verkligen rekommendera. Det har var ytterligare en favorit från Smaker i mitt hjärta för mig!

/Karin

onsdag 28 augusti 2013

Special ribs, Musslor a la thai och Chapchae

Av allt jag tycker om med vår Kokboksklubb är det här suget jag får att testa nya recept det bästa. För jag inspireras och lockas väldigt mycket av de rätter som mina vänner i klubben gör. Det händer ofta att Karin eller Elisabeth har hittat recept i böckerna som jag inte ens har lagt märke till och nästan alltid om de gillar något, så gillar även jag det.

Nu i sommar har jag lagat några rätter ur Jennies kokbok och faktum är att det bara är rätter som Karin eller Elisabeth gjort tidigare. Till att börja med:

Jag lagade de här tjocka revbenen som Elisabeth fallit så för och oh em ghe! vad goda dom var. Dom var så goda att jag lagade dom två gånger på en vecka. Nej, det ska banne mig vara ett utropstecken där! För helt allvarligt? När hände det senast att man gillade något så mycket att man lagade det en gång till typ på raken? För den som vill testa receptet har jag fulskrivit in det i min andra blogg. Dvs här.


Sen lagade jag, också efter Elisabeths lovord, Jennies thaidoftande musslor och även dom var så goda att både jag och Ulf höll på att smälla av. Till att börja med så älskar jag musslor och det finns ett ställe i New York (*sniff*) där vi alltid beställer musslor som är tillagade på annat sätt än det vanliga med vitlök, vitt vin och persilja. Och varje gång som vi är där (igen: *sniff*) säger vi att vi borde göra smaksatta musslor hemma med. "Smaksatta" amen ni fattar? Här har Jenni valt att koka musslorna med kokosmjölk, ingefära och citrongräs och det blev faktiskt otroligt gott.


Till sist lagade jag den där glasnudelrätten som Karin lagade. Till den marinerar man entrecote som wokas snabbt med grönsaker och de här speciella glasnudlarna som är gjorda av sötpotatis. Och i sin enkelhet var det här en fantastiskt välsmakande rätt. Till och med mina ettåringar Olof och Greta gillade den.

Nu måste jag bara göra dom dära tacosarna som Karin gjort. Och så ribsen en gång till. Sen är jag redo för att gå vidare i det här kokbokslivet.

Det ryktas om att nästa bok blir vegetarisk. Roligt!

Erika