Sidor

söndag 21 augusti 2016

Två recept: Portabellosandwich och kronärtskockor


Det har inte alls blivit så mycket lagat ur Paul Svenssons kokbok som jag trodde innan sommaren. Vi har gjort två saker utöver den inledande rivna tomatdressingen: en portabellosandwich och sedan kronärtskockor med påtaglig kräftskivefeeling.

Anledningen till att det inte blivit så mycket lagat tror jag beror på två saker:

1. Recepten är liite för krångliga. Inte mycket, men lite. Utmaningsnivån är egentligen helt perfekt OM man nu vill ha en utmaning men det ville tydligen inte vi den här sommaren. Jag är lite förvånad men så ligger det uppenbarligen till.

2. Rätterna är svårplacerade. Är den här portabellosandwichen med västerbottensost och grönkål en solorätt? Nej, den känns med som ett tillbehör men vad äter man då till den? INGEN ANING. Och så är det med så många av rätterna i boken.

Jag som har varit på Paul Svenssons restaurang på Fotografiska kan se hur dom här rätterna passar utmärkt som mellanrätter. Där äter man fyra rätter för att bli mätt och som sådana (och i restaurangen) skulle dom här rätterna passa perfekt. Men jag/vi orkar inte riktigt laga flera rätter efter varandra och det är inte meningen att låta gnällig eller slö. Det är bara som det är. För oss.

Det vi har lagat har varit gott. Den rivna tomatdressingen har blivit en stor favorit och portabellosandwichen var fantastisk! Kronärtskockorna passade inte min smak men det är ju så olika det där.

Kronärtskockorna ja. Dom bakar man med ett smör smaksatt med dillfrö, citronskal, svartpeppar och senapspulver. Det är ju så klart dillfröt som gör att det smakade kräftskiva om dom och det är väl ett toppentips till vegetarianen (eller kräftskeptikern) som ändå ska på skiva: gör dom här så är det nästan som att äta kräftor! Eller, nej, det är det ju så klart inte. Men äh, ni fattar?


Sjuuukt snygga blev dom i alla fall kronärtskockorna. Eller hur?

/Erika

Ps. Så här gör man: Portabellosandwich med västerbottensost och grönkål